Hatujambo!

En reseberättelse av sjuksköterskestudenter i Tanzania!

Third day, E.R.!

Kategori: Praktik

En överblick över vart våra patienter kommer från! (Plus lite till då sjukhuset är ett regionssjukhus för 16 miljoner människor)

Idag är det dags! På morgonen fick vi välja vilka avdelningar vi ville spendera vår tid här på. Eftersom vi är de första från Uppsala Universitet som kommer till det här universitetssjukhuset så har vi i princip helt fria tyglar att göra vad vi vill, både gällande vår praktik och vår studie. Vi valde att börja med en vecka på deras akutmottagning, som visade sig vara ett mycket bra val. Oerhört trevlig personal och extremt intressant att få se hur de hanterar sitt akutrum, där vi valde att vara, med de få resurserna som faktiskt fanns jämfört med det vi var vana med. Hela tiden får man använda sitt uppfinnelserika sinne för att lösa problem som vi i Sverige är "bortskämda" med att alltid ha tillgång till någon rackarns apparat att använda. Har även hittat en suverän sjuksköterska som handledare som är oerhört öppen och kan prata om det mesta, vilket är skönt då det ibland kan vara känsligt att ta upp vissa skillnader som finns mellan kulturerna, exempelvis religion och abort.

Det är dock svårt att förstå patientens anamnes, oftast går det väldigt fort när patienten kommer in på akutrummet, någon säger någon mening på swahili och sedan är arbetet igång. Ibland är vi till och med osäkra om de inne på akutrummmet vet vad anledningen till att patienten är där för. Syftet är i första hand att upprätthålla livet hos patienten, något som kommer upp lite då och då. Exempelvis hos en patient som krampande där vi skulle sätta en PVK (infart i blodkärl för läkemedel) och sjuksköterskan bakom lite uppspelt säger "save life, save life".

Kommentarer

  • Anita o Johan säger:

    Skönt att ni är på plats. Häftiga bilder på Kilimanjaro men det kan väl inte vara så svårt att promenera uppför den kullen;)
    Intressant att få se sjukvård som inte är baserad på alltid fungerande el. Ni måste ju också lära er otroligt mkt om för oss ovanliga sjukdomar.
    Så bra att ni kan spendera mycket tid hemma. Ert ex-arbete kommer ju att bli klart i expressfart eftersom ni inte har ngt annat för er.
    Ha en fin helg. Här har det varit frost inatt och idag ska vi upp till Böda.
    Kram t hela gänget o njut av hönsen i trädgården

    2012-10-13 | 07:13:52

Kommentera inlägget här: