Hatujambo!

En reseberättelse av sjuksköterskestudenter i Tanzania!

Surgical ward

Kategori: Praktik

(24/10-12)

Norge hade skänkt 10 luftmadrasser som skall användas vid hög risk för trycksår. Det behövdes. Eftersom vi hade erfarenhet av dessa madrasser så fick vi äran att blåsa upp dem.

Dags för lite kirurgi! Första dagen på kirurgavdelningen, i vanlig ordning fick vi ett bra välkomnande. Här fick man se överbeläggning så det heter duga, inte en chans att man kunde gå två personer i bredd i korridoren, och vi som trodde att det var överbelagt på medicinavdelningen, där det egentligen var hur rymligt som helst.

I Sverige känner man ibland att man verkligen inte hinner med som sjuksköterska, vilket också i många tillfällen är helt sant. Allt är dock relativt. Vi gick med en sjuksköterska som denna dag ansvarade för 35 patienter på kirurgavdelningen på grund av vad vi förstod som sjuk personal eller liknande. Det här var heller inga patienter som krävde enkel vård, utan det rörde sig om helt immobiliserade patienter som hade så kallade sträckning efter ett benbrott, alltså en lång spik genom skelettet för att dra ut det så det läker på rätt plats. För att få tyngd på denna spik så hänger man på ~2kg’s vikter på sidan av sängen för att få en sträckning. Eftersom något som detta omöjliggör att patienten kan röra sig under de veckorna denna sträckning äger rum så uppkommer även riktigt ordentliga trycksår, som även de skall tas hand om. Att man använder plattor och skruvar i Sverige känns numera väldigt uppskattat av oss. Så man kan minst sagt säga att det var fullt upp med dessa 35 patienter på en sjuksköterska, och vi valde förmodligen rätt dag att hjälpa henne, annars skulle nog inte alla patienter ha hunnits med att kontrollera om lakanen måste bytas (det byttes bara på de allra värsta då det inte fanns i tillräckligt till alla) och trycksår läggas om. 

Kommentarer

  • Lena - gott för själen säger:

    Ojoj, som sagt, allt är relativt!

    2012-11-04 | 08:29:52
    Bloggadress: http://gottforsjalen.se/

Kommentera inlägget här: