Hatujambo!

En reseberättelse av sjuksköterskestudenter i Tanzania!

En fikapaus med överläkarna

Kategori: Meeting people

(27/10-12)

På något vis hamnade vi i en intensiv men intressant diskussion med några överläkare på kirurg-IVA i veckan. En äldre man som påstod att han skulle få de sista jordnötterna eftersom han var ”on the way out” och skulle dö närsomhelst då han var långt över medelåldern här i Tanzania. Han hade också varit i Sverige på 70-talet och vidareutbildat sig, och kom fortfarande ihåg hur man frågade efter det viktigaste, det vill säga ”kan jag få en kaffe, tack”. Vi hade också en het diskussion kring hur bidrag till Tanzania används och vart det faktiskt tar vägen. Enligt denna överläkare så borde man inte kalla det för korruption utan istället smörjmedel för att få ett bra arbete utfört. En lite ny synpunkt på det hela.

Vi pratade också en hel del om de oerhört många trafikskador som sker här, där det ofta är motorcyklar inblandade, med förare utan hjälm på sig. Egentligen så är det böter och man kan till och med få fängelse för att köra utan hjälm, ändå är det troligtvis över 80 % som kör utan hjälm eller med hjälmen bakom sig av någon anledning. Även fast man ibland ser poliser på vägarna, men det verkar bortses. Motorcyklarna ses även som ett oerhört billigt transportfordon som heller inte kostar speciellt mycket i bränslekostnader, då bränsle är dyrt även här, om man jämför med inkomsten. De flesta motorcyklarna är kopior som med dålig kvalité där bromsarna oerhört ofta kan sluta fungera lite plötsligt, vilket inte är helt optimalt.
Den troligtvis vanligaste transportmetoden för locals, kostar lite över en krona att åka (beroende på vilken linje) där man trycker in så absolut många som det går i minibussen.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: